Fett

 
Fett är en av kroppens viktigaste energikällor, det är livsnödvändigt för oss. 

Ju mjukare ett fett är i rumstemperatur desto mer omättade fetter innehåller det. Detta är en tumregel som oftast stämmer. Omättade fetter är vetenskapligt bevisat nyttigare än mättade fetter. Omättade fetter kan delas upp i:

 

Fleromättade fetter:
Omega-3, omega-6 (de viktigaste fleromättade), finns t.ex. i fet fisk, sill, makrill och lax. Raps-, solros-, linfrö- och majsolja, sesamfrö, valnötter och linfrö.

 

Enkelomättade fetter:
Olivolja, oliver, rapsolja, mandel, cashew-, jord- och hasselnötter. Även kyckling och avokado.

 

Exempel på mättade fetter:
Animaliska livsmedel och vegetabiliska oljor. Finns i fet mjölk/fil, smör, ost, bacon, korv, choklad kokos- och palmolja.

 

 

För den som idrottar är det nödvändigt att 25-35% av det dagliga energiintaget består av fett. Det är olika från person till person hur stor del av kosten som behöver bestå av fett. För att ta reda på hur det är för dig själv så är det bästa testa dig fram.

 

Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp vitamin A, D, E och K, som är 4 av de essentiella fetterna som kroppen inte kan tillverka själv. Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och det kan också lagras som energireserv.

 

Fett skyddar inre organ och hjälper oss att hålla värmen.

 

Fett behövs för att bygga upp och reparera celler och att tillverka hormoner.

 

Mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet, orsaka högt blodtryck och andra allvarliga sjukdomar. Enkel/fleromättade fetter kan minska mängden skadligt kolesterol i blodet och motverka dessa sjukdomar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback